Ischias är ingen diagnos utan ett symptom där värk eller smärta strålar ut från höften eller ryggens nedre del ut i benet och ibland hela vägen ut i foten. Termen ischias kommer från ischiasnerven, kroppens största nerv som med sina förgreningar också är kroppens längsta nerv.


Varför får vi ischias? Vad är äkta ischias? Vad är falsk ischias?
Ischiasnerven utgörs av 5 par spinalnerver från ryggraden. De förenar sig nedanför korsbenet och bildar där ischiasnerven som har en diameter lika bred som ett finger. Härifrån löper nerven under de tvära höftledsmusklerna, ner på baksidan av benet och förgrenar sig ända ner till foten. Alla nervsignaler, däribland de som påverkar känsel, motorik och styrka, till och från nedre delen av kroppen går via ischiasnerven. Med den beskrivningen av ischiasnerven är det lätt att förstå att den är en betydelsefull del i kroppens nervsystem. 

Varför får vi ischias?
Orsaken till ischias är alltid irritation och inflammation av ischiasnerven eller dess spinalnerver. Detta är en direkt påverkan av ichiasnerven som därför kan benämnas äkta ischias. Trycket, irritationen eller inflammationen av ischiasnerven kan göra att det uppstår värk eller smärta som är typiska för ischias, smärtor som strömmar ut via sätet, på utsidan eller baksidan av låret, i vaden och ibland ända ner i foten. Det gör ont att stödja på benet, man har svårt att gå och nattsömnen kan bli lidande. Utan åtgärder orsakar fortsatt tryck på ischiasnerven muskelsvaghet av lår- och vadmuskulatur, känselbortfall eller stickningar/domningar samt nedsatta reflexer. Med tiden orsakar försvagade muskler i foten s k droppfot, man orkar inte lyfta tårna eller foten ordentligt. Det i sin tur påverkar hur vi går och kan orsaka ännu fler problem.

ischias

Anledningen bakom påverkan av ischiasnerven kan vara många.

 • Diskutbuktning
  Om en disk mellan kotorna är skadad kan en del av disken bukta ut mellan kotorna och komma åt en spinalnerv. Diskutbuktningen kan orsaka ischias.
 • Diskbråck
  Om det trögflytande innehållet i diskarna pressas ut mellan kotorna har man drabbats av ett diskbråck som kan påverka en spinalnerv. Det kan orsaka ischias.
 • Piriformissyndrom
  Ischiasnerven ligger tätt intill piriformismuskeln som vid muskelanspänning eller kramp kan orsaka ischias. (Piriformismuskeln fäster i korsbenet och går vidare ut till greater trochanter - där du tar höftmåttet –och är en viktig muskel som tillsammans med andra muskler roterar och stabiliserar lårbenet i en rotation utåt.)
 • Graviditet
  Den extra mekaniska påfrestningen av ländrygg och bäcken kan orsaka ischias.
 • Spinal stenos och artros
  Förändringar i ryggraden kan drastiskt minska utrymmet för spinalnerverna och kan därför orsaka ischias.
 • Trauma

"Trycket från en plånbok i bakfickan kan ge ischiasliknande smärtor."

Ischias med påverkan från ett diskproblem har under lång tid behandlats med mediciner, sjukgymnasik och operationer. Forskning visar att kiropraktik kan vara en säkrare och effektivare behandlingsmetod. Kiropraktorer använder sig av kontrollerade behandlingstekniker som kan vara ett effektivt sätt att minska smärtan.

Vad är falsk ischias?
Orsaken till smärtor i rygg, höfter och lår behöver inte vara relaterad till ischiasnerven. Falsk ischias är mycket vanligare än äkta och svarar alldeles utmärkt på kiropraktisk behandling. Smärtan är lindrigare och mer diffus än vad som uppstår vid äkta ischias. Det är sällsynt att den fortsätter nedanför knäet. Muskelsvaghet eller känselbortfall uppstår aldrig vid falsk ischias.
Falsk ischias har många olika orsaker men härrör sig aldrig från ischiasnerven. Orsakerna är i stället rörelsestörningar i ryggraden eller i bäckenlederna, t ex:

 • överbelastning eller felbelastning av ryggen
 • benlängdsskillnad
 • fel skor
 • gamla fot- eller knäskador
 • fotproblem - nersjunken hålfot
 • sjukdomar i ryggen, bäckenlederna eller höftlederna
 • tjock plånbok

Vissa störningar kan uppstå när vi sitter för mycket på jobbet eller när vi utför ovana rörelser som att skotta snö eller sjösätta båten. Sådana orsaker är en kiropraktor specialist på att behandla.

Strama muskler eller spända muskler i sätet eller i benen bildar s k triggerpunkter med tiden. Dessa försvinner inte när man stretchar utan behöver behandlas.

"Tjock plånbok" är inget skämt. Hur osannolikt det än låter kan trycket från en tjock plånbok i bakfickan ge upphov till ischiasliknande smärtor i benet genom att det blir en snedbelastning när man sitter.

Falsk ischias kan också orsakas av skador eller sjukdomar i ryggen, bäckenlederna eller höftlederna, men detta är mer ovanligt.

Symptomen på falsk ischias kommer ofta periodvis. Man kan vara helt besvärsfri en tid för att sedan få återfall. En del patienter känner till orsaken till det onda eller vid vilka tillfällen ischiasbesvären utlöstes, t ex när man krattat löv eller suttit länge och kört bil. Andra har svårt att se ett mönster eller en utlösande faktor.

ischias 2

Oavsett orsak eller verkan, låt en internationellt godkänd legitimerad kiropraktor bedöma varifrån smärtan uppstått och behandla eller remittera vidare till rätt vårdinstans. Vänta inte för länge med att söka hjälp då skadan kan bli värre om den inte åtgärdas.